Na installatie van de invoegtoepassing XBRLreports, is het gebruik van een vooraf gedefinieerd XBRL-rapportagemodel de meest eenvoudige manier om een XBRL-instance te genereren. Dit model betreft een vooraf gedefinieerd Excel-werkblad waarin de benodigde velden al van mapping codes voorzien zijn. Het grote voordeel hiervan is dat geen mappingcodes hoeven te worden aangebracht. Na het verkrijgen van de juiste gegevens in het Excel-document en het eventueel aanpassen van de perioden, kan de inhoud van het Excel werkblad omgezet worden in een XBRL-instance.

Om snel aan de slag te kunnen met XBRLreports is het nodig om een XBRL-cabinet te downloaden en te importeren in XBRLreports. Een XBRL-cabinet bevat een ingelezen XBRL-rapport en de bijbehorende metadata en kan worden verkregen door deze te downloaden via de website van XBRLreports.

Via onze website kunt u ook de diverse XBRL-rapportagemodellen ten behoeve van de bank, het CBS, de KVK en de omzetbelasting (tevens suppletie) downloaden. Vrijwel alle taxonomieën worden minimaal eens per jaar geüpdatet of aangevuld met een extensie (nieuwe XBRL-rapporten), bijvoorbeeld door wijzigingen in wet- en regelgeving. Dit houdt in dat er voor elk boekjaar een nieuwe taxonomie beschikbaar komt en er dus een nieuw XBRL-cabinet geïmporteerd moet worden. Daarnaast is het nodig om na het importeren van het XBRL-cabinet, een nieuw bijbehorend XBRL-rapportagemodel te downloaden of aan te passen.

Het is met behulp van XBRLreports ook mogelijk om zelf een XBRL-rapportagemodel te bouwen. In dat geval wordt gestart met een leeg Excel werkblad, waarbij de verschillende velden naar eigen inzicht kunnen worden bepaald en kunnen worden voorzien van een mappingcode.