In dit hoofdstuk wordt het gebruik van de XBRLreports Communication Manager (XCM) beschreven. De XCM is een aanvulling op de XBRLreports invoegtoepassing voor Excel.
Met de XBRL Communication Manager bent u in staat om XBRL-instances te versturen naar Digipoort, de Bancaire Infrastructurele Voorzieningen (BIV) en SBRgateway (YOB). Voor het verzenden van XBRL-instances is het overigens niet noodzakelijk dat deze met XBRLreports zijn aangemaakt. Voor het verzenden kan gebruik worden gemaakt van een eigen PKI-overheidscertificaat óf het interne (verzamel)certificaat van XBRLreports. Naast het verzenden van XBRL-instances, ondersteunt XCM ook het opvragen van statusinformatie met betrekking tot het verzendproces. Met deze informatie kunt u controleren of de uitvragende partij uw XBRL-instance heeft ontvangen en geaccepteerd. Met XCM is het ook mogelijk XBRL-instances op te halen, bijvoorbeeld een Standaard Banken Verklaring, het ophalen van een SBV is momenteel nog in de pilotfase.

Het verzenden van XBRL-instances en het opvragen van statusinformatie is alleen mogelijk wanneer u de beschikking heeft over een actieve licentie van XBRLreports Communication Manager. Het verkrijgen en activeren van een geldige licentie wordt beschreven in het hoofdstuk Aanvragen licentie en het hoofdstuk Activeren licentie.